MC Networking

Sazan Guri: Tërmeti i 26 nëntorit është është tërmet njerëzor (FOTO)

Ambientalisti Sazan Guri, bën thirrje publike për qetësim në lidhje me tërmetet e njëpasnjëshme që po ndodhin në Shqipëri.

Nëpërmjet një postimi në rrjetin social "Facebook", ai ka shpjeguar pse duhet më shumë qetësi në lidhje me këtë fenomen që po mban ende në ankth të gjithë shqiptarët.

Sipas tij, historia ka treguar që një goditje e tretë tërmeti të fortë nuk ndodh. Shqipëria nuk ka pasur ndonjëherë tërmet mbi 6.6 të shkallës Rihter. Edhe pse nuk mund të parashikohen, tërmetet kanë njëfarë ritmi në të cilin ndodhin.

Sazan Guri e ka quajtur tërmetin e datës 26 nëntor një tërmet njerëzor, dhe jo natyror, sepse “nuk shkau toka, as u zhyt këneta, as u bë lëng rëra, as u zhytën pallatet brenda tokës, por njëri u shemb dhe tjetri pranë ndenji në këmbë”.

Aktivisti Guri ka nënvizuar nevojën e drejtimit te shkenca gjeologjia, sizmologjia, fizika, matematika, kimia, oqeanografia, etj., si mënyra më e mirë për të marrë përgjigje të mençura.

Sazan Guri në "Facebook":

Duke përgjithsuar, c'ka ju kam paraqitur më poshtë apo me pare shtrohet tashme pyetja, më shumë si kerkesë detyrim,:

Dhjetë arsye, pse duhet te jeni përfundimisht të qete (aq sa c'hipën ne avion ose shkon në një operacion) se siguri te sigurtë pothuajse nuk ekziston:
1. nuk eshte verteteuar në asnje rast pas 2300 vjetesh matjesh (me gojë apo me tregime), tërmet i tretë rradhasi ose pas pak vjetesh, me i madh jo se jo.
2. shqiperia s'ka prodhuar ne asnjë rast termet me te madh se 6,6 Rihter ose 9 balle Merkali qe me sa duket, do 1500 vjet të grumbulloje energji per kaq shperthim.
3. termeti s'ka lidhje me kataklizmot sipër tokës, me natën me diten, me puset e shpimit (si milingona te shtyje nje elefant).
4. termeti s'ka rregulla ne ndodhin e vet, por nje fare ligjshmerie e ka, qe dtth këtë lloj energjie e grumbullon per kaq vjetë, 1500 vjet psh ate me 6,3, per 200 vjet ate me 5,4 dhe per 40 vjet psh. ato nen 5,5
5. termeti ka lidhje me ngritjen 10cm, se ndryshe mali i Tomorrit 2470m do rrinte 2000m nen det si 65 milion vjet perpara, ose mali i Dajtit do rrinte 100m nen det si 8 milion vjet me pare.
6. Termeti ka lidhje me gazin e shperthyer ne Rodon dhe me kanalin gjatesor te care 1m, sepse keto jane pjese e procesit.

TANI ME KRYESORET

7. termeti i 21 shtatorit nuk shpertheu termete te vegjel, si 5,5, 4,5 etj., pas tij , ndaj u krijua boshllek sizmik qe dtth energji ose termet i fshehur, ndaj dhe plasi me nje te dyte 6,4
8. termeti i 26 nentorit me 600,000 ton shperthim sa bomba e Hiroshimes, po shperthen disa me 5,4; dhjetra me 4,5; qindra me 4,0 dhe mijra me 3,5, qe dtth 150-200,000 ton te nxjerra, deri me tash 8 dite dhe pergjate dy muajve ne vijim do zoti te nxjerre edhe 200,000 te tjera, qe 200,000 e treta të ngelura kerkojnë 200 vjet te grumbullojne energjine e te japë nje termet prej 6,3 qe e thame me lart.
9. termeti me 26 nentor eshte termet njerezor, dhe jo natyror, sepse nuk shkau toka, as u zhyt keneta, as u bë lëng rera, as u zhyten pallatet brenda tokes, por njeri u shemb dhe tjetri prane ndenjti si pasha, ne kemb.
10. termeti e ben njeriun te mencur, se ndryshe njeriu do rrinte me kasolle, sepse mos te ishte termeti pse do zhvillohej shkenca e rezistences se materialeve dhe te shkembit, qe kerkon gjeologjine, sizmologjine, fiziken, matematiken, kimine, oqeanografine, etj.

  • Comments

0 Comments:

Scroll to Top